Algemeen HOPBEL: ontwikkelen van streekeigen Belgische hopvariëteiten

30/01/2023

De Belgische hoptelers hebben nood aan nieuwe rassen die geschikt zijn voor onze lokale omstandigheden. Dergelijke rassen worden wel ontwikkeld in het buitenland (VS, Duitsland, Tjechië), maar de telers kunnen er maar heel beperkt gebruik van maken omwille van strikte licenties. Een Vlaams consortium (Stad Poperinge, VZW Hop, Inagro, Vives Hogeschool en ILVO’s Living Lab Plant & Bodem) zette daarom een eigen veredelingsprogramma op poten in kader van een driejarig Leader+ project (HopBel).

Door lokaal te veredelen kunnen we inzetten op de huidige uitdagingen in de Belgische hopteelt zoals ziekte- en droogtetolerantie en tegelijk tegemoetkomen aan de wensen van de lokale brouwerijsector.

Hilde Muylle - onderzoeker ILVO

In 2017 startte men op ILVO met het maken van de eerste kruisingen via windbestuiving. Hiervoor waren er voldoende vrouwelijke rassen beschikbaar (hop is tweehuizig), maar er was een tekort aan mannelijke hopplanten. Via de media werd een beroep gedaan op de bevolking om de standplaats van mannelijke hopplanten door te geven. Het succes van die campagne leidde tot de aanleg van een mooie collectie mannelijke hopplanten op ILVO. De kruisingen waren succesvol en het zaad werd vervolgens door Vives Hogeschool beoordeeld op ziekte-resistentie. Tot slot sorteerde Inagro de mannelijke en vrouwelijke nakomelingen van elkaar en deden ze de eerste beoordeling van de landbouwkundige kwaliteiten van de zaailingen.

mannelijke hopbloemen
Mannelijke hopbloemen

Momenteel zijn de eerste selecties al gedurende 2 seizoenen geëvalueerd onder praktijk-omstandigheden bij een aantal telers.

“Nieuwe hoprassen zijn noodzakelijk om de hopteelt in België te behouden. Via het HopBel consortium zijn de eerste stappen gezet en kijken we uit naar de eerste oogsten van de kandidaat rassen.

Joris Cambie - hopteler in Poperinge

Deze succesvolle samenwerking kreeg een vervolg in het project Hopbel 2.0. Coordinator Inagro zet samen met ILVO en Hogeschool Vives de ontwikkeling van deze nieuwe hoprassen verder. Zo zullen een aantal van de nieuwe rassen voor het eerst geëvalueerd worden door brouwerijen. Wordt dus zeker vervolgd!

Wenst u ook samen te werken met het Living Lab Plant en Bodem?

Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Wij garanderen dat al uw vragen confidentieel zullen behandeld worden.