Algemeen Composteren met ILVO

10/10/2019

ILVO is al jaren pionier in boerderijcomposteren en werkte reeds met verschillende bedrijven samen om boerderijcomposteren te stimuleren in de Vlaamse landbouw.

Toepassing van compost zorgt namelijk voor een betere bodemkwaliteit en meer vruchtbare bodems en bovendien worden nutriƫnten- en materiaalkringlopen lokaal gesloten wanneer bedrijfsreststromen zoals oogstresten en mest onder stabiele vorm worden terug gebracht naar de bodem. Ondanks deze voordelen is boerderijcompostering nog geen algemeen voorkomende praktijk in de (Vlaamse) landbouw.

Op het ILVO worden eigen boerderijreststromen gecomposteerd. De compostsite, uitgerust met alle nodige materiaal (vloeistofdichte ondergrond met opvang van percolaatwater, compostkeerder, compostdoeken, meetapparatuur, etc.), wordt ook gebruikt in kader van proeven. In het analyselabo voor plant, bodem en substraat kunnen uitgangsmaterialen en compostkwaliteit worden geanalyseerd.

ILVO werkt via projecten ook samen met verschillende landbouwbedrijven en bv. natuurbeherende organisaties om boerderijcomposteren op te starten of te optimaliseren. Recent werd ook het eerste grootschalig AGRO-ECOLOGISCH PROEFPLATFORM in Vlaanderen gelanceerd, een samenwerking tussen ILVO, landbouwbedrijf PHAE en landbouwconsulent en -onderzoeker Alain Peeters (RHEA). Hier wordt onder meer compost gemaakt met natuurmaaisel van een natuurbeherende instantie (ANB) en de plantaardige reststromen en dierlijke mest van landbouwbedrijven.

Wenst u ook samen te werken met het Living Lab Plant en Bodem?

Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Wij garanderen dat al uw vragen confidentieel zullen behandeld worden.