Algemeen Vernieuwde aanpak van azalea veredeling belooft sterkere innovatie

24/10/2022

Vanaf oktober 2022 vervoegen twee ervaren Vlaamse sierteeltbedrijven het bestaande innovatienetwerk AZANOVA. Dit ontstond in 2008 als een coöperatie van een 20-tal vooruitstrevende azaleaproducenten, die met ILVO Living Lab Plant als partner voor veredeling, slim investeerden in markt- en consumentgerichte, kwalitatieve vernieuwingen.

De gespecialiseerde bedrijven FlorAmor en Hortibreed, actief in internationale vermarkting en veredeling, treden nu toe tot dit netwerk. Het is een logische samenwerking, vinden de partners, gezien de sector zelf is veranderd en de kost van innovatie op deze manier haalbaar blijft. Het aantal telers binnen de nieuwe club is gedaald naar zes. De jongste 10 jaar zijn er heel wat azaleakwekers gestopt of overgeschakeld op andere teelten. De resterende bedrijven zijn groter, bedienen een internationale markt en willen hun toegang tot duurzame en esthetisch aantrekkelijke vernieuwingen veilig stellen. FlorAmor en Hortibreed, beide met hoofdzetel in Lochristi, zien een duidelijk meerwaarde voor een meer geïntegreerd innovatienetwerk.

Wij komen via onze toetreding en investering terecht in een bredere kennisomgeving waar zowel de historische azaleacollectie als de nieuwste genetische breeding tools van ILVO Living Lab Plant aanwezig zijn.

Alain De Mol - CEO FlorAmor en Hortibreed

Dit biedt meer kans op interessante potentiële innovaties, en vooral ook op een goed georganiseerde valorisatie ervan. Hortibreed is gespecialiseerd in veredeling en vermarkting van azalea's en rhododendrons en haalde recent een sierteeltonderzoeker, Steven Engelen, in huis om de continuïteit aan de veredelingszijde te verzekeren.

Steven heeft ruim 15 jaar ervaring opgedaan bij Bayer en gaat, samen met de ILVO-experts, het veredelingsprogramma voor AZANOVA begeleiden en de veredelingsdoelstellingen ervan opstellen.

Stefan Laridon - Business Unit Development Hortibreed

Daarnaast komt er via Hortibreed extra marketing knowhow ter beschikking in de AZANOVA groep. Via de uitbreiding omspant AZANOVA voor het eerst ook de hele keten, van onderzoek tot consumentgerichte marketing. Dat is zeker een sterkte van het consortium. De kwekersrechten van de nieuwe introducties worden door ILVO en Hortibreed samen beheerd.

Voor het eerst is er in azaleaveredeling ook echt sprake van een evenwichtige privaat-publieke samenwerking. De fundamentele kennisontwikkeling op ILVO krijgt daardoor een versnelde valorisatie.

Johan Van Huylenbroeck - Wetenschappelijk Directeur ILVO

Geert Verbruggen, één van de participerende azaleatelers is enthousiast over de nieuwe aanpak. Hij stelt dat de telersgroep voortaan via de marketingkennis beter zal weten hoeveel van welke (nieuwe) cultivar er kan worden opgezet om collectief een betere producentenprijs te bekomen. Van prijsneming evolueert men met AZANOVA zo naar prijssetting, en dat is een gunstig perspectief voor de telers.

Een eerste wapenfeit vanuit het nieuwe AZANOVA netwerk wordt al aangekondigd.

Naar aanleiding van 25 jaar Flandresse presenteert de groep de nieuwe lijn Flandresse Premium Aiko. In die lijn zitten hoogwaardige cultivars afkomstig uit het ILVO-veredelingsprogramma.

Christoph Stevens - sales en marketing verantwoordelijke FlorAmor
AIKO Flandress
De Aiko-cultivars zijn gekend om de speciale bloemvorm en de extra lange houdbaarheid in de huiskamer.

De toekomst van de azaleasector ziet er als resultaat van dit consortium rooskleurig uit. Tijdens de coronapandemie zagen de partners van het vernieuwde innovatienetwerk al een heropleving van de algemene interesse voor planten en ook kamerplanten bij de consument. Met de huidige energiecrisis lijkt het er binnen de gehele sierteeltsector op dat de minder warmtebehoeftige sierteeltsoorten, zoals azalea, een extra voordeel hebben.

Wenst u ook samen te werken met het Living Lab Plant en Bodem?

Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Wij garanderen dat al uw vragen confidentieel zullen behandeld worden.